Satakunnan Maahanmuuttajien koulutuspolut ja työelämä -verkosto kansainvälisen rekrytoinnin asialla

20.10.2023Maarit Harjanne, Sari Lintukorpi, Douglas Schneider, Marja TombergUutiset

Vuonna 2019 aloittanut Maahanmuuttajien koulutuspolut -työryhmänä tunnettu Satakunnan kouluttajien, alueen hankkeiden, TE-palvelujen ja ELYn yhteistyöverkosto laajenee nyt Maahanmuuttajien koulutuspolut ja työelämä -verkostoksi. Uuteen verkostoon kutsuttiin mukaan työnantajat. Lokakuun alussa järjestetty hybriditapahtuma toi yhteen viitisenkymmentä aiheesta kiinnostunutta. Keskustelua, kohtaamisia ja virityksiä yhteistyölle saatiin hienosti alkuun.

Kuvituskuva
Kuvituskuva.

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) Welcome to work! -hanke järjesti 4. lokakuuta yhdessä ELYn maahanmuuttoasiantuntija Päivi Juhalan ja Porin seudun työllisyyden kuntakokeilun työllisyysasiantuntija Kirsi Paavilaisen kanssa Työvoimaa maahanmuuttajista – koulutuspoluilta työelämään -tapahtuman, johon kutsuttiin sekä esiintymään että vieraaksi ja mukaan verkostoon alueen työnantajia. Iltapäivän aikana kuultiin monipuolisesti esityksiä työnantajille suunnatuista palveluista ja kehittämisideoista Satakunnan kansainvälisiin osaajien työllistämiseksi.

SAMKin lehtorit Maarit Harjanne (Nursing), Sari Lintukorpi (Physiotherapy), Douglas Schneider (Physiotherapy) ja Marja Tomberg (suomen kieli ja viestintä) kertoivat, että SAMKin kampuksilla opiskelee tällä hetkellä noin 700 kansainvälistä opiskelijaa 11 englanninkielisessä tutkinto-ohjelmassa. Harjoittelupaikkoihin pääsyyn ja työllistymiseen panostetaan esimerkiksi hankkeilla, joista yksi on keväällä alkanut Welcome to work! -hanke. Sen tarkoitus on lisätä Satakunnan sosiaali- ja terveysalan yksityisen sektorin yritysten tekemiä kansainvälisten opiskelijoiden rekrytointeja.

Satakunnan hyvinvointialan roolia maahanmuuttajien koulutus- ja työllistymispolkujen tukemisessa valottivat vastaanottopalvelujen vastuuyksikön päällikkö Anna Isoviita sekä työkyvyn tuen palvelujen vastuuyksikön päällikkö Maria Vanhatalo sosiaalityön palvelujen vastuualueelta.

Uunituoretta työnantajille ja kansainvälisille työnhakijoille suunnattua Work & Study in West Coast Finland -nettisivustoa esitteli Team Finland kasvu- ja kansainvälistymiskoordinaattori Elina Iso-Oja ELYstä. TE-palvelujen työnantajille suunnatuista palveluista kertomassa olivat rekrytointitapahtumista vastaava Merja Viitala Raumalta ja työvoiman hankinnassa neuvova (EURES) Mirka Helenius Porista.

Yksityisen palvelutarjoaja Dagmaarian toimitusjohtaja Taru Anttila piti iltapäivän kannustavimman puheenvuoron ja osoitti, että esihenkilön asenteella ja esimerkillä on valtava vaikutus siihen, miten työyhteisö asennoituu tulevaisuuden monikulttuuristen ja moninaisten työyhteisöjen kehittämiseen.  Dagmaaria on ensimmäisten yritysten joukossa lähtenyt myös yhteistyökumppaniksi Welcome to work! -hankkeeseen kehittämään monikulttuurista ja -kielistä harjoittelua.

Verkostotapahtuma järjestettiin hybridinä. Viranomaisten, kolmannen sektorin ja kouluttajien lisäksi paikalle oli tullut ilahduttavasti työnantajien edustajia, ja keskustelu oli vireää. Verkostotapahtuma oli osa Welcome to work! -hankkeen työnantajille suunnattua koulutusta. Yhteistyökuvioita hanke viritteli TE-palvelujen kanssa: tulossa on lähetys TE-liveen!

Verkostotilaisuus saa jatkoa 23. marraskuuta 2023, jolloin iltapäivän vetovastuussa on Diakonia-ammattikorkeakoulun Porin kampus.

Jaa artikkeli

Lue myös