Työikäisten ravitsemus

Kun syö hyvin, työntekokin maistuu! Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksessa tutkitaan työikäisten ravitsemusta. Toteutamme ravitsemushankkeita, joissa tutkitaan ravitsemuksen vaikutuksia ja tehdään toimenpide-ehdotuksia työikäisten työkyvyn ja työhyvinvoinnin parantamiseksi.

Ravitsemuksella on tärkeä merkitys ihmisen toimintakykyyn, terveyteen ja elämänlaatuun. Hyvän ravitsemuksen avulla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa useita elintapasairauksia. Lisäksi ravitsemuksella on oleellinen vaikutus psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.

Hyvän ravitsemuksen avulla edistetään työssä jaksamista ja työvireyttä. Hyvä työaikainen ruokailu sekä säännöllinen ateriarytmi lisäävät työhyvinvointia ja työkykyä. Aivot ja lihakset tarvitsevat polttoainetta työn tekoon ja työstä palautumiseen.

Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksessa toteutetaan erityisesti työikäisiin keskittyvää tieteellistä ravitsemustutkimusta, jolla tutkitaan ravitsemuksen vaikutuksia työkykyyn ja työhyvinvointiin.

Tutustu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla.

Onko sinulla yhteistyöidea? Ota yhteyttä:

Susanna Kunvik

Susanna Kunvik
Erikoistutkija, ravitsemusasiantuntija
SAMK
044 710 3204

Mind Nutrition

Mind Nutrition -tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko ravitsemusohjauksella vaikuttaa masennusoireisiin ja työkykyyn, sekä tutkia ruokavalion laadun yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn työikäisessä suomalaisessa väestössä. 

Tutkimuksessa toteutetaan satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus (RCT), jossa tutkitaan ravitsemusohjauksen vaikutuksia masennusoireisiin ja työkykyyn. Lisäksi tutkimuksessa toteutetaan väestötutkimus, jonka tavoitteena on tutkia ruokavalion laadun yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn työikäisessä suomalaisessa väestössä.

RAVI

RAVI-tutkimuksessa (Työaikaisen ravitsemuksen parantaminen satakuntalaisten yritysten menestystekijänä – kohti ravitsemustieteen tutkimusyksikköä) tutkitaan ravitsemuksen vaikutusta työikäisten suomalaisten työkykyyn, työhyvinvointiin ja elämänlaatuun.

RAVI-tutkimuksessa toteutetaan satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus (RCT), joka sisältää laajat alku-ja loppumittaukset sekä 12 kuukauden ravitsemusintervention ohjausryhmään satunnaistetuille tutkittaville.

Eat@Work

Eat@Work-hanke osoitti ravitsemusohjauksen tärkeyden ja hyödyt työkyvyn ja työhyvinvoinnin edistämisessä. Tutustu Eat@Work-hankkeen loppuraporttiin täältä. Lataa Syö hyvin, työntekokin maistuu! - opas vireyteen ja jaksamiseen työntekijöille ja Parempaa työhyvinvointia ja työkykyä ravitsemuksella -opas työnantajille.

Lue lisää: