Ravitsemuksella on tärkeä merkitys ihmisen toimintakykyyn, terveyteen ja elämänlaatuun. Hyvän ravitsemuksen avulla voidaan ennaltaehkäistä ja hoitaa useita elintapasairauksia. Lisäksi ravitsemuksella on oleellinen vaikutus psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin.
Hyvän ravitsemuksen avulla edistetään työssä jaksamista ja työvireyttä. Hyvä työaikainen ruokailu sekä säännöllinen ateriarytmi lisäävät työhyvinvointia ja työkykyä. Aivot ja lihakset tarvitsevat polttoainetta työn tekoon ja työstä palautumiseen.
Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksessa toteutetaan erityisesti työikäisiin keskittyvää tieteellistä ravitsemustutkimusta, jolla tutkitaan ravitsemuksen vaikutuksia työkykyyn ja työhyvinvointiin.
Tutustu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilla.
Onko sinulla yhteistyöidea? Ota yhteyttä:

Susanna Kunvik
Erikoistutkija, ravitsemusasiantuntija
SAMK
044 710 3204
Mind Nutrition
Mind Nutrition -tutkimuksen tavoitteena on selvittää, voidaanko ravitsemusohjauksella vaikuttaa masennusoireisiin ja työkykyyn, sekä tutkia ruokavalion laadun yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn työikäisessä suomalaisessa väestössä.
Tutkimuksessa toteutetaan satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus (RCT), jossa tutkitaan ravitsemusohjauksen vaikutuksia masennusoireisiin ja työkykyyn. Lisäksi tutkimuksessa toteutetaan väestötutkimus, jonka tavoitteena on tutkia ruokavalion laadun yhteyksiä psyykkiseen hyvinvointiin ja työkykyyn työikäisessä suomalaisessa väestössä.
RAVI
RAVI-tutkimuksessa (Työaikaisen ravitsemuksen parantaminen satakuntalaisten yritysten menestystekijänä – kohti ravitsemustieteen tutkimusyksikköä) tutkitaan ravitsemuksen vaikutusta työikäisten suomalaisten työkykyyn, työhyvinvointiin ja elämänlaatuun.
RAVI-tutkimuksessa toteutetaan satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus (RCT), joka sisältää laajat alku-ja loppumittaukset sekä 12 kuukauden ravitsemusintervention ohjausryhmään satunnaistetuille tutkittaville.
Eat@Work
Eat@Work-hanke osoitti ravitsemusohjauksen tärkeyden ja hyödyt työkyvyn ja työhyvinvoinnin edistämisessä. Tutustu Eat@Work-hankkeen loppuraporttiin täältä. Lataa Syö hyvin, työntekokin maistuu! - opas vireyteen ja jaksamiseen työntekijöille ja Parempaa työhyvinvointia ja työkykyä ravitsemuksella -opas työnantajille.
Ruoka vaikuttaa – uutta luettavaa ravitsemuksesta ja toimintakyvystä 🍽️
RUOKA & MIELI
RAVITSEMUS & TYÖ
Kirjoittajasta
Miten ruoka vaikuttaa mieleen, jaksamiseen ja työkykyyn? Johtopäätökset eivät ole mustavalkoisia – mutta tutkimuksen kautta saamme vinkkejä, ymmärrystä ja uusia näkökulmia arkisiin valintoihin.
Ruoka & mieli sekä Ravitsemus & työ artikkelisarjat avaavat tuoreita näkökulmia siihen, miten ravitsemus tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia ja arjen toimintakykyä.
Artikkelien kirjoittaja Emma Järvensivu on ravitsemustieteen opiskelija Helsingin yliopistossa. Hän työskenteli SAMKissa RAVI- ja Mind Nutrition -hankkeiden työharjoittelijana, joissa syntyivät myös nämä artikkelit.
