Satakunta, kuten muukin Suomi, kokee haasteita merkittävän työvoimapulan ja väestön vähenemisen vuoksi. Tutkimukset osoittavat kuitenkin, että maahanmuutto voisi olla ensiarvoisen tärkeä keino helpottaa tilannetta. Tätä strategiaa puolustaa myös Satakuntaliitto Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategisessa ohjelmassaan, jossa maahanmuutto on avainasemassa kilpailukyvyn säilyttämiseksi.
Globaalien trendien ja työvoimapulan aikana on tärkeää tukea ja tarjota työnantajille matalan riskin mahdollisuuksia ottaa ensimmäinen askel kansainvälistymisen suuntaan. Kansainvälisten osaajien työllistäminen on merkittävä osa Satakunnan kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategista ohjelmaa, jonka tukemiseksi SAMKin on mahdollista tehdä paljon yhteistyötä, sillä suuri määrä SAMKin kansainvälisiä opiskelijoita on erittäin motivoituneita työskentelemään paikallisille yrityksillemme.
Suomessa työllisyyttä vaikeuttavat pula ammattitaitoisista työntekijöistä sekä väestön ikääntyminen ja alhainen syntyvyys. Nämä merkitsevät myös riskiä maan yleiselle vakaudelle. Koska Satakunta on merkittävä tekijä Suomen teollisuusviennin kannalta, on kansallisesti tärkeää, että maakunnan elinvoimaisuus säilyy tai jopa paranee.
Strategiaohjelmassa maahanmuutto on yksi keskeinen ratkaisu maakunnan elinvoimaisuuden säilyttämiseksi. Vaikka maahanmuutto on määrällisesti vähäisempää kuin paikkakuntalaisten lähtö, se on tärkein tekijä, jolla väestön vähenemistä voidaan hidastaa ja tilannetta tasapainottaa. Koska maahanmuutto on avainasemassa alueen elinvoiman kannalta, on ryhdyttävä voimakkaisiin toimiin maahanmuuttajien kotouttamisen parantamiseksi.
KV-fasilitaattorimme tukee kansainvälisiä opiskelijoita
SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksessa KV-fasilitaattori, joka työskentelee helpottaakseen kansainvälisten opiskelijoiden pääsyä työhön Satakunnassa. KV-fasilitaattorin työn tavoitteena on myös tukea kansainvälisiä opiskelijoita harjoittelupaikkojen etsimisessä tarjoamalla heille tietoa alueen työllistymismahdollisuuksista sekä auttamalla heitä luomaan verkostoja ja tuntemaan paikallisia yrityksiä.
Maakunnan ja maan elinvoiman kannalta on tärkeää, ettemme menetä osaajia ulkomaille. Kun halutaan pitää opiskelijat alueella valmistumisen jälkeen, on tärkeää tarjota yrityksille mahdollisuuksia kansainvälisten opiskelijoiden kohtaamiseen, saada yrityksiä palkkaamaan kansainvälisiä opiskelijoita sekä tarjoamaan heille opinnäytetyöaiheita ja työpaikkoja. Kansainvälisten opiskelijoiden palkkaamisesta on raportoitu olevan monenlaisia hyötyjä, kuten kulttuuritietoisuuden lisääntymistä, kielitaidon ja teknisten taitojen sekä alueen pitovoiman kasvua. Globaalissa maailmassa erilaisten kulttuurien ja kielten läsnäolo yrityksessä tulisi nähdä poikkeuksellisena mahdollisuutena koko yritykselle. Business Finlandin mukaan kansainvälisten opiskelijoiden palkkaaminen voi lisätä liikevaihtoa, tuoda uusia asiakkaita ja verkostoja, laajentaa markkina-alueita sekä tarjota paremmat kasvumahdollisuudet kuin yrityksille, jotka eivät ole vielä palkanneet kansainvälisiä opiskelijoita.
Osa KV-fasilitaattorin työstä on olla vuorovaikutuksessa yritysten kanssa ja auttaa heitä saamaan kokemusta kansainvälisistä työntekijöistä harjoittelupaikkojen kautta ja toivottavasti palkata kansainvälisiä opiskelijoita valmistumisen jälkeenkin. Muut ammattikorkeakoulut, kuten SeAMK (Seinäjoen ammattikorkeakoulu) - jonka kanssa SAMK tekee yhteistyötä - ovat jo aloittaneet tämänkaltaisen työn ja saaneet hyviä tuloksia.
KV-fasilitaattorin työpanos ei auta pelkästään pitämään kansainvälisiä opiskelijoita alueella, vaan se myös vahvistaa SAMKin ja paikallisten yritysten välistä yhteistyötä ja yhteyksiä sekä tukee opiskelijoiden verkostoitumispyrkimyksiä. Yritysten ja opiskelijoiden välisen yhteistyön lisääminen antaa opiskelijoille tilaisuuden näyttää taitonsa.
Tiesitkö tämän?
- Satakuntaliitto julkaisi yhteistyökumppaninsa MDI Public Oy:n keräämät luvut. Nykytilanteessa muuttoliike Suomen muihin maakuntiin (lähinnä Uudellemaalle, Pirkanmaalle ja Varsinais-Suomeen) vähentäisi Satakunnan väkilukua noin 23 200 hengellä eli 10,9 % vuoteen 2040 mennessä. Tällä hetkellä (2024) maakunnan väkiluku on noin 216 750 henkilöä. Samansuuntaisesti vain noin 40 % kansainvälisistä tutkinto-opiskelijoista jäi Satakuntaan vuosi valmistumisensa jälkeen.
- Kansainvälisen osaamisen ja maahanmuuton strategiaohjelman tavoitteena on, että nettomaahanmuuton määrä kolminkertaistuu 640:stä 1 920 maahanmuuttajaan vuodessa vuoteen 2040 mennessä.
- SAMKissa opiskelee yli 1000 kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa 100 eri kansallisuudesta. Keväällä 2020 SAMK ilmoitti, että kansainvälisten tutkintojen erillishakemusten kokonaismäärä oli noussut edellisvuoden 334 hakijasta 379 hakijaan. Keväällä 2022 SAMK raportoi 2520 hakijaa kansainvälisiin tutkintoihin, jolloin eri tutkintoihin haki yhteensä 4519 hakijaa, kun keväällä 2021 hakijoita oli 1369. Nämä luvut osoittavat, että tarvitaan enemmän tukea, jotta nopeasti kasvava määrä kansainvälisiä opiskelijoita löytää harjoittelupaikan ja saa paremmat mahdollisuudet jäädä tänne valmistumisen jälkeen.