Sosiaali- ja terveysala tarvitsee yhä monipuolisempaa osaamista omaavia ammattilaisia työskentelemään sosiaali- ja terveysalan moniammatillisiin tiimeihin. Työelämän ja oppilaitosten tekemän yhteistyön keinoin kehitetään koulutuksen laatua, vaikuttavuutta ja saavutettavuutta. Pelillisellä simulaatiopedagogiikalla pyritään hoitotyön laadun kehittämiseen nykyaikaisin opetusmenetelmin. Osana tätä kehitystyötä luodaan digitaalinen case-pohjainen alusta, joka mahdollistaa hoitotyön opiskelijoille itsenäisen oppimisen potilaan moniammatillisesta kokonaishoidosta pelillisin keinoin.

Kehitystyön aluksi työelämän yhteistyökumppaneille suunnattiin määrällinen e-kysely, jossa kysyttiin näkemyksiä tulevaisuuden sosiaali- ja terveysalan osaamistarpeista. E-Kyselyn jälkeen järjestettiin kaikille sote-alan organisaatioille avoin Brainstorm-koulutusiltapäivä, jossa jaettiin muun muassa uusinta tietoa simulaatiopedagogiikasta ja käytiin keskustelua sotealan uusista hoitotyön tekijöiden osaamistarpeista. Lisäksi pidettiin myös kaksi työpajailtapäivää työelämän edustajille ja niiden toiminta perustui kyselystä sekä koulutuspäivän keskusteluista saatuihin tuloksiin. Teemoiksi nousivat hyvinvointiteknologia ja digitaaliset taidot sekä sote-alan ammatilliset sisällöt. Vastaajat nostivat esiin tulevaisuuden osaamistarpeiksi tietotekniikan ja laiteosaamisen. Yhteistyössä työelämän kumppanuustoimijoiden kanssa tuotettiin työelämälähtöisiä, moniammatillisia potilas- ja asiakastilanteita hoitotyön koulutuskäyttöön ja simulaatioihin. Yhteistyössä luotuja asiakas- ja potilastilanteita testataan eri opiskelijaryhmien kanssa ja saatujen palautteiden perusteella lähdetään laatimaan käsikirjoituksia digitaaliselle pelialustalle. Tarkoitus on, että opiskelijat käyttävät pelialustaa itsenäisesti harjoitteluun ennen varsinaisia simulaatioharjoituksia.
Työelämän ja oppilaitoksen välinen yhteistyö on tärkeää kehitettäessä digitalisaation seurauksena esiin nousevia osaamistarpeita. Moniammatillinen yhteistyö ja digitalisaatio ovat keskeiset tekijät laadukkaassa sote-alan palveluiden tuottamisessa. Kaiken perustana on tutkimustieto. Digitaalista pelialustaa tullaan hyödyntämään osana hoitotyön koulutusta. Tavoitteena on kouluttaa monipuolista osaamista omaavia sotealan ammattilaisia.
Tiesitkö tämän?
- Simulaatio on opetusmenetelmä, jossa opiskelijat soveltavat aiemmin opittuja tietoja ja taitoja käytännön potilas- tai asiakastilanteissa sekä oppivat uutta yhteisöllisesti.
- Tarkoituksena on sisällyttää hoitotyön opetukseen simulaatiopedagogiikkaan pohjautuvaa pelillisyyttä, joka antaa opiskelijoille valmiuksia toimia moniammatillisesti sekä varmuutta näyttöön perustuvaan hoitotyön päätöksenteko-osaamiseen.
ESR-osarahoitteisessa DigiSimu -hankkeessa toimivat yhteistyössä Satakunnan ammattikorkeakoulu, Satakunnan koulutuskuntayhtymä ja työelämä.