Kuiturikas ja kasvispainotteinen ruokavalio tukee työkykyä

19.12.2024Anni Mäki, Veera IisakkalaUutiset

RAVI-hankkeeseen tehdään useita opinnäytetöitä, joista yhden on toteuttanut Itä-Suomen yliopiston opiskelija Anni Mäki. Hänen ravitsemustieteen kandidaatintutkielmansa otsikoksi tuli Ravitsemuksen vaikutus työkykyyn.

Kuvituskuva: vihanneksia.
Kuvituskuva: Pexels.

RAVI-hankkeessa (Työaikaisen ravitsemuksen parantaminen satakuntalaisten yritysten menestystekijänä – kohti ravitsemustieteen tutkimuskärkeä) tutkitaan ravitsemuksen vaikutusta työikäisten suomalaisten työkykyyn, työhyvinvointiin ja elämänlaatuun. Tavoitteena on luoda ravitsemusohjaustyökaluja, joita kaikki suomen työikäiset voivat hyödyntää, ja edistää suomalaisten työterveyttä ja hyvinvointia ravitsemuksen avulla. Hankkeen ytimessä on satunnaistettu kontrolloitu interventiotutkimus, jossa Satakunnan alueen työikäisille tarjotaan ravitsemusohjausta henkilökohtaisen ravitsemusneuvonnan sekä ravitsemusaiheisen verkkokoulutuksen avulla. Interventiotutkimuksen myötä hankkeelle saadaan vakuuttava, tieteellinen pohja.

Tuomalla tutkimuksen ja opetuksen yhteen, saadaan aikaan kumpaakin hyödyttävää yhteistyötä ja tuloksia. Anni Mäki jatkaa kandidaatintutkielmansa jälkeen yhteistyötä RAVI-hankkeen kanssa pro gradu -tutkielmassaan, joka tutkii ravintoaineiden saannin ja ruokavalion laadun yhteyttä työkykyyn.

Opinnäytetyön tulokset

Kandidaatintutkielmaan koottiin tämänhetkisen tutkimustiedon pohjalta tietoa ravitsemuksen vaikutuksista työkykyyn. Kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli ymmärtää, millä tavoin ravitsemus vaikuttaa työkykyyn ja onko työntekijöiden työkykyä mahdollista edistää ravitsemuksen avulla. Tiedonhaussa käytettiin PubMed- ja Scopus -tietokantoja, jotka ovat laajoja ja keskeisiä terveystieteen tietokantoja. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui yhteensä 12 tutkimusta. Näissä tutkimuksissa tarkasteltiin työikäisiä miehiä ja naisia sekä heidän ravitsemuksensa vaikutuksia työhön liittyviin päätetapahtumiin, kuten työkykyyn.

Epäterveellisen ravitsemuksen ja pohjoismaisista ravitsemussuosituksista poikkeavan ruokavalion havaittiin olevan yhteydessä heikentyneeseen työkykyyn ja työn tuottavuuteen. Vastaava tulos havaittiin riittämättömän hedelmien, kasvisten ja kuidun saannilla. Kasvispainotteisen ruokavalion ja vegaaniruokavalion havaittiin olevan yhteydessä parempaan työkykyyn ja työn tuottavuuteen.

– Tämän kirjallisuuskatsauksen perusteella näyttäisi siltä, että kuiturikkaan ja kasvispainotteisen ruokavalion avulla voitaisiin mahdollisesti edistää työntekijöiden työkykyä, Mäki tiivistää.

Ravitsemuksesta ja sen laadun vaikutuksesta työkykyyn on kuitenkin tehty suhteellisen vähän laadukasta tutkimusta. RAVI-hanke paikkaa tärkeän tiedollisen aukon tämän aiheen osalta.

– Olen innoissani voidessani jatkaa työskentelyä hankkeessa pro gradu -tutkielman muodossa, Mäki iloitsee.

Jaa artikkeli

Lue myös