Hoitajien masennusriski korkeampi – voiko ravitsemus tukea hyvinvointia? 

31.10.2024Susanna Kunvik, Aino Kipfer & Lotta HakkarainenUutiset

Mind Nutrition -tutkimus keskittyy selvittämään, voiko ravitsemusohjaus lievittää hoitajien masennusoireita sekä parantaa työkykyä ja elämänlaatua. Erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä psykiatrisessa hoitotyössä työskentelevät ammattilaiset ovat suuremmassa riskissä kokea masennusoireita kuin moni muu ammattiryhmä.

Tutkimuksen ravitsemusasiantuntija ja tutkija Aino Kipfer Satahyvää-tutkimuspäivässä Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskuksen pisteellä.
Mind Nutrition -tutkimuksen ravitsemusasiantuntija ja tutkija Aino Kipfer esitteli tutkimusta Satahyvää -tutkimuspäivässä lokakuussa.

Ravitsemuksen yhteys masennukseen on hyvin tunnettu: terveyttä edistävä, kuten välimerellinen ruokavalio, on yhdistetty pienempään masennusriskiin. Yhteys on kuitenkin monisyinen, eikä vielä tiedetä, voidaanko ravitsemuksella tehokkaasti lievittää masennusoireita tai tukea työkykyä.

Tutkija Aino Kipfer Satakunnan ammattikorkeakoulusta kertoo:
– Hoitajilla, erityisesti mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä psykiatrisessa hoitotyössä työskentelevillä, on tutkitusti suurempi riski masennusoireisiin. Varhaisiin masennusoireisiin puuttuminen on tärkeää mielialan ja työkyvyn tukemiseksi.

Tutkimukseen osallistuvien hoitajien rekrytointi on aloitettu

Osallistujina ovat lähihoitajat, sairaanhoitajat ja sosionomit Satakunnan hyvinvointialueen Porin alueelta, jotka työskentelevät mielenterveys- ja päihdepalveluissa sekä psykiatrisessa hoitotyössä. Puolet tutkimuksen osallistujista saa kuuden kuukauden ajan yksilö- ja ryhmämuotoista ravitsemusohjausta, johon kuuluu henkilökohtainen ravitsemussuunnitelma sekä terveydenhoitajan tapaamiset tutkimuksen alussa ja lopussa.

Mind Nutrition -tutkimuksen rekrytointiesitteitä pöydällä.
Mind Nutrition -tutkimuksen rekrytointi on aloitettu.

Erikoistutkija ja projektipäällikkö Susanna Kunvik toteaa:
– Tutkimuksen tavoitteena on vähentää osallistujien masennusoireita ja sairauspoissaoloja sekä kohentaa heidän ruokavaliotaan, työkykyään ja elämänlaatuaan.

Onnistuneen tutkimuksen tulokset tarjoavat paitsi uutta tieteellistä tietoa myös mahdollisuuden hyödyntää ravitsemusohjausmallia esimerkiksi työterveyshuollossa. Tämä tutkimus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, sillä ravitsemuksen vaikutuksia masennusoireisiin ja työkykyyn ei ole aiemmin tutkittu mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaisten keskuudessa. 

Lue lisää Mind Nutrition -tutkimuksesta: mindnutrition.samk.fi.

Jaa artikkeli

Lue myös